Spara både på energi och pengar samtidigt


LED-belysning är den senaste belysningstekniken som under de senaste åren vuxit fram som det självklara alternativet när man ska byta ut sina lampor. Denna teknik har till och med belönats med Nobelpriset i fysik 2014, så revolutionerande anses den vara. Med dess låga energiförbrukning har den bidragit skonsamt för naturen men också väldigt skonsamt för plånboken tack vare sin långa livslängd.

1/3 av energiförbrukningen

Lågenergilampan har gjort så att människan fått upp ögonen för att spara på energin. En traditionell glödlampa drar ca 25 watt medans en LED-lampa endast drar 7 watt. Det vill säga mindre än en 1/3-del av den tidigare energiförbrukningen. Räkna sedan ihop hur många lampor du har i hemmet och hur många som du oftast glömmer att släcka när du lämnar hemmet, så har du helt plötsligt sparat pengar och naturens resurser. Det finns ett väldigt stort utbud av LED-lampor till alla typer av armaturer.

I kombination med en dimmer kan förutom LED-lampans låga energiförbrukning spara ännu mer energi tack vare att du kan reglera ljusets styrka. Sitter ni vid middagsbordet och ska äta en mysig middag kanske inte lampan behöver lysa på maximal effekt. Den tidigare kritiken för det kalla ljuset som lamporna avgav har tystats då det idag går att köpa lampor med gulaktigt eller mildare sken.

Lång livslängden

Man sparar ungefär 80% på att byta ut en vanlig glödlampa mot en LED-lampa. En vanlig glödlampa på 60 watts har en livslängd på ca 1000 timmar, en LED-lampa håller ca 10 gånger så länge. Även ifall LED-lampan är en dyrare lampa i grunden får du igen pengarna tack vare den väldigt utökade livslängden. Kombinera det med en dimmer så håller lampan ännu längre, i vissa fall upp till 25 000 timmar per lampa.