Lek med ljus

Belysningen är en av de viktigaste byggstenarna i en bra inredning. Det är genom belysningen man skapar stämningen och förmedlar vilken känsla man försöker framkälla med sina val av tyger och färger. 

Man brukar säga att det finns tre olika belysningssätt: allmänbelysning, stämningsbelysning och punktbelysning.

Allmänbelysning

Det här ljuset ser till att du inte går in i dörrar eller faller ned för trappen. Det är den starkaste belysningen som ska lysa upp hela rummet. Tänk ut hur ljust du behöver det i varje rum. I köket och garderoben krävs det mer belysning än i sovrummet och teverummet där man mest ska mysa och vila.

Taklampor som sprider ljuset över hela rummet borde alltid finns. Sedan är det upp till var och en om man vill ha en plafond, spotlights eller hängande taklampor. Tänk på att lampan i sig också kan vara en fokuspunkt i rummet. Det kanske främsta exemplet på detta är den klassiska kristallkronan som kan vara otroligt vacker än idag, om den används i rätt rum.

Stämningsbelysning

Det är här som stämningen skapar. Denna belysning borde alltid vara dimbar. Om man tittar på ett kök brukar stämningsbelysningen vara ovanför köksbordet och i fönstren. Den är bara där för att göra det lite mysigare och lite ljusare.

Här kan man vara väldigt kreativ. Använd dig gärna av ljusslingor och LED-lister om enkelt går att dölja för att skapa vackert bakgrundsljus till tavlor, teven och andra möbler.

Om detta görs i tillräckligt stor utsträckning så kan man få en stämningsbelysning som inte bara är vacker utan är tillräcklig för att i vissa fall ersätta punktbelysningen. Stämningsbelysningen behöver och bör alltså inte vara tillräckligt stark för att man skall kunna arbeta eller läsa i rummen men tillräckligt för att man skall kunna gå i rummet utan att ramla och hitta fjärrkontrollen på soffbordet.

Punktbelysning

arbetsbelysningPunktbelysningen är perfekt för att accentuera det du är stoltast över i ditt hem. En vacker tavla får stå i centrum med en välriktad spotlight. Finns det vackra stuckaturer i taket man kan även belysa uppåt, det skapar också en känsla av högre takhöjd. Det är också väldigt fint att belysa vackra växter.

I ett mer praktiskt syfte kan man använda punktbelysningen för att skapa starkare sken där ljus är som viktigast såsom ovanför diskbänken och i kontoret. Detta kan bli väldigt viktigt, speciellt om inte allmänbelysningen är tillräckligt stark. På kontoret  så brukar lösningen ofta vara någon form av riktbar arbetslampa medans det i köket ofta är vanligare med spotlights monterade under köksskåpet.