Lätt renovering hemma – målning

Ett äldre hus behöver ofta lite underhåll inomhus för att kännas fräscht igen. Efter några år med samma tapeter, möbler och lampor blir man trött och vill ha lite förnyelse. Även om du köper ett nyrenoverat hus kan det finnas delar som du inte gillar och vill förändra. Det gör inget om du har tummen mitt i handen, det finns lättare renoveringsmetoder som i princip alla kan lära sig. 

Rätt verktyg

Du kommer att klara allt lättare och snabbare om du har rätt verktyg. Det är alltid bra att ha en del saker hemma såsom borrmaskin, målarpenslar, maskeringstejp, en såg och en hammare. Ett set av skruvmejslar och ett sortiment med spik och skruv rekommenderas också. Då klarar du av att göra massor med förändringar hemma. Med lite träning är det inga problem att borra in och ut skruvar eller använda en sticksåg för att få fina och snabba kap på trädetaljer.

Måla om

Om du har en tapet i hemmet som du inte gillar behöver du inte lära dig att tapetsera för att slippa den. Du kan bara måla över den istället. Maskera runt golv och lister, täck över golv och möbler, skär eller slipa bort eventuella överlappande tapetvåder och spackla över hål och märken två gånger med slipning efter varje omgång. Efter det behöver du bara en pensel eller roller beroende på hur du vill att slutresultatet ska se ut.

Du kan också måla över kakel som du inte gillar färgen på. Du behöver bara ta ett mellangrovt slippapper och slipa kaklet så du får en ruggad yta som färgen kan fästa på. Tvätta kaklet noga med målartvätt och avkalka fogarna med ättika. Måla först med häftgrund och sedan kan du måla med alkydfärg i valfri nyans. Här får du jämnast och snyggast resultat med en skumgummiroller, penslar och vanliga fiberroller lämnar ränder och en grövre yta som förstör illusionen att kaklet inte är målat.