Inred med levande ljus

Just nu ska inredningsstilen i Sverige gärna vara traditionell och stilren men också mysig. Det sistnämnda får man om man väljer att inreda med levande ljus. Det ger på direkten en känsla av hemtrevnad. Om du dessutom adderar en braskamin får du inte bara ett mysigt ljus utan även en skön värme i hemmet. Det passar perfekt i vårt avlånga land, där vintern känns lång. Med ett mysigare hem känns allt mycket lättare.

För att njuta av de levande ljusen och kaminen till fullo är det bra att tänka på säkerheten. Brandskyddsföreningen skriver att om du ska elda i din kamin så är det viktigt att du gör det på rätt sätt för att undvika överhettning eller spridning av eld. Du bör då inte elda mer än drygt 2 kg ved varje timme och du kan gärna låta kaminen få vila ungefär samma tid som du eldat. Det grundläggande är alltså att du ska tänka på att inte överskrida kaminens kapacitet. Kapaciteten anges alltid i specifikationerna hos seriösa butiker som säljer kaminer. De listas direkt på sidan för varje produkt så att du enkelt kan avgöra vilken kamin som passar dina behov.

För en bra inredning med levande ljus kan du också satsa på stearinljus eller härliga doftljus. Tänk då på att använda ljusstakar i material som inte är brandfarliga, exempelvis sten, smide eller keramik. Även dekorationer ska vara icke-brännbara. Placera ljusstaken långt från brännbara material såsom gardiner och lämna inte tända ljus utan uppsikt – då kan du lugnt och säkert njuta av dina levande ljus.