Höstens hetaste lampor

430134-lamp

Att ha rätt belysning i hemmet känns extra viktigt nu när höstmörkret sakta börjar närma sig. Rätt lampa på rätt plats kan göra stor skillnad för hur vi ser ett rum, en hall eller ett kök. Med lite planering gör ett par välriktade och justerbara ljussken underverk för mysfaktorn i hemmet.

Oavsett vilken stil och effekt du eftersträvar är belysningen alltid en inredningsdetalj som är väl värd att investera i. Om du dessutom använder de rabattkoder och erbjudanden som finns hos Kupongerna.se kan du handla läckra designlampor till mycket bra priser.

Den senaste tiden har många lampdesigners upptäckt att inte bara ljuset, utan även skuggorna som lampan skapar är ett fiffigt sätt att åstadkomma en dekorativ belysning. Ta en titt på de olika skärmarna! Flera är tillverkade i metalltråd eller andra material som inte sprider ljusskenet, utan snarare fördelar det i jämnt geometriska eller oregelbundna mönster. Spelet mellan ljus och skuggor ger häftiga effekter längs tak och väggar. Speciellt populära är den här sortens lampskärmar i vackert glänsande mässingtoner.

En belysningsmodell som länge varit omtyckt är spotlights. Även nu i höst fortsätter spotlights att vara populära. Utbudet är stort och möjligheterna många för denna belysningsmetod. Visserligen är installationen något mer krävande än vid andra alternativ, men resultatet är så stilrent och avskalat att det är värt besväret. Här hamnar fokus på ljuset själv, och dimmerfunktioner kommer till sin fulla rätt. Spotlights passar alltså perfekt om du vill att resten av inredningen ska spela huvudrollen. Dessutom kan du anpassa ljusstyrkan från strålande ljusflöde till diskret mysbelysning.

I den andra änden av skalan finns nostalgiska trender, där klassiska skrivbordslampor påminner om gedigna byggnader och anrika lärosäten. Till och med ikoniska bibliotekslampor återskapas nu. Hemma hos dig kombineras de med fördel med modernare möbler. Även golvlamporna blickar gärna bakåt i höst, men snarare mot tidiga industriella miljöer. I vardagsrummet framträder den robusta, ofta lite grova charmen plötsligt i all sin vackra enkelhet. Golvlamporna sätter inte bara ljus- utan också inredningsaccenter.

Men höstens allra modigaste trend tar enkelt och avskalat till en minimalistisk nivå och satsar allt på glödlampan själv. Nu hittar du flera lampor som designats helt utan skärm, och istället framhäver den rena formen hos den mest ikoniska ljuskällan. Den moderna tolkningen betonas ofta med en lika lysande färgglad sladd.