Göra egna lampor

Även om det finns mångfald av lampor och belysningssätt där ute i butikerna och på nätet, är det inte alltid man hittar det man letade efter. Då kan man försöka att göra sin egen lampa!

Servettlampa

Det innebär lite jobb men resultatet blir väldigt vackert. Tanken är att man köper en risbollslampa och gör blommor av servetter. Dessa limmar man sedan på lampan tills man har täckt den. Det går enklast med snabbtorkande lim eller limpistol. Det blir ett milt och mysigt sken och man får välja färg helt själv.

Kolla in videon nedan för att se hur man gör blommorna.

Lampa av snören

Den här varianten släpper istället genom mycket ljus och passar i stora rum. Man kan också göra mindre varianter till fönstret eller snurra tråden väldigt tätt för svagare belysningen. Vi tycker dock att den stora och öppna lampan brukar bli snyggast.

Enklaste sättet är att blåsa upp en ballong som mall. Vill du ha en större lampa kan du använda en pilatesboll eller liknande. Så länge det går att släppa ut luften ur den så fungerar det.

Täck ballongen eller bollen i lim och snurra runt ditt val av snöre. Lite tjockare är så klart bättre. Låt det stå och torka i några timmar. Efter det kan du välja om du vill måla snörena eller inte.

Annars spränger du ballongen eller släpper ut luften ur bollen och plockar ut den. Snörena har nu stelnat och blivit en rund skärm som du sedan kan fästa en lampfot i.

Videon nedan visar en snabbgenomgång i hur man går till väga: