Gör dina egna ljus

Levande ljus är den perfekta stämningsbelysningen, en flyttbar brasa som ger värme och säkerhet. 

Även om det nu finns värmeljus att köpa för nästan ingenting på Ikea eller någon annan lågpriskedja så finns det ett stort värde i ljus av lite kvalitet. Dels kan man vilja ha doftljus som sprider en mjuk doft i rummet eller helt enkelt ett vackert blockljus för att dekorera rummet.

Många av dessa olika typer kan man lätt göra själv hemma, vissa utan någon speciell utrustning alls.

Ljus i bivax

bivaxljusDet enklaste ljuset att göra hemma som dessutom verkligen har en egen charm är rullade ljus av bivax. Det enda man behöver köpa är vaxkakor och veke och så kan man sätta igång. Om man vill göra mindre ljus eller i andra former än ett stort blockljus så behöver man även en kniv för att skära plattorna i mindre bitar.

Vaxkakorna som man använder är egentligen gjorda för att sättas i bikupan och vara en grund för bina att börja bygga sitt bo på. De är präglade med den klassiska sexkantiga mönstret som bina själv bygger naturligt.

Nu ska vi dock göra ljus av dom, det enda man egentligen behöver göra då är att lägga veken längst en kant och trycka fast den där för att sedan rulla ihop vaxskivan. Grattis du har gjort ett ljus i bivax!

Ljus i bivax brinner väldigt vackert och väldoftande och är en perfekt present. Priset må vara betydligt högre än värmeljusen vi pratade om tidigare men jag tror du kommer ha det svårt att hitta någon som inte tycker det är värt det.