Glömda saker som behöver belysning

glödlampa

Det finns många sätt att se på belysning. Vissa är väldigt praktiska, sätter upp en lampa och är nöjd. Andra vill använda ljuset för att inte bara hjälpa utan även styra vår upplevelse av rummen. Att genom punktbelysning inte bara ge läslighet utan även fokus och kontrast. 

Prydnader

Att sätta lampor ovanför tavlor man vill visa lite extra är ganska vanligt men att placera liknande belysning vid prydnader eller skulpturer är kanske inte lika självklart. Här gäller det dock att tänka till då en för hård belysning kan ge totalt motsatt effekt, det kan bli svårare att se den. Då prydnader eller skulpturer är tredimensionella skapelser så skapas det lätt skuggor som skymmer delar av skulpturen om man använder fel ljus.

Trädgård

En belysning i trädgården gör att den får ett helat annat liv kvälls- och nattetid. Det finns många roliga varianter på när det kommer till trädgårdsbelysning. Du kan välja att lägga upp ljusslingor i träd eller med riktad belysning lysa upp enskilda växter som du vill framhäva i din trädgård när mörkret fallit. En varm och skön belysning gör att det ser mysigt ut när man sitter inne och tittar ut en kal och regnig höstkväll. När snön har fallit så kanske du får rikta om och ändra din belysning då snön kanske täcker viss belysning och det blir ett annat sken mot det vita.

Husnummer

Passande husnummer kan verkligen försköna hur ett hus ser ut, speciellt om de är så iögonfallande som de från Fassaddekor. Tyvärr är det dock så att även om husnumret är stort och vackert så är det inte alltid det syns på mörka vinterkvällar. Även om det är tillräckligt ljust för att se dem så förlorar man mycket av stilen och kontrasten i dunklet. Fundera därför på om det går att belysa dem på något passande sätt. Det kan antingen vara från en trädgårdslykta på marken, en lampa på väggen eller genom gömd led-belysning bakom numret.

TV

Att belysa tv-apparaten kanske inte låter som det smartaste då direkt ljus mot skärmen gör bilder sämre och blaskigare. Som tur var är det inte det vi pratar om, poängen är att belysa bakom tvn. Denna typen av belysning är egentligen något som finns inbyggt direkt i Philips Ambilight tv-apparater.  De ljusen tar dessutom och anpassar sig i färg och styrka efter vad som visas på skärmen. På så sätt känns det som att tv-bilden blir större. Även om det kanske inte är så enkelt att fixa på just din tv så kan det fortfarande vara snyggt och behagligt att placera en vanlig lampa där bakom bilden.