Fixa köksbelysningen

Köket är ett rum som ställer höga krav på belysningen. För att få ett bra resultat gäller det att planerar noga och väljer belysningen med omsorg. Är man osäker på hur man går till väga kommer här lite användbara tips.

Det första man måste tänka på är att köket ofta är en arbetsplats. När man står och lagar mat eller diskar gäller det att belysningen kan lysa upp arbetsytan på ett bra sätt. Kök med skåp ovanför diskbänk och bänkytor kan med fördel använda sig av lysrör. Detta har länge varit ett praktiskt alternativ, även om fler och fler använder sig av spotlights eller downlights idag. Det gäller dock att välja rätt modell för att uppnå den bästa möjliga effekten.

Men köket är också behov av bra allmänbelysning. Med allt vi använder köket till är det ganska lätt för smuts att dyka upp. För att vara säker på att man får bort allt gäller det att hela rummet är ordentligt upplyst, vilket är var allmänbelysningen kommer in. En bra taklampa är den mest klassiska lösningen på detta, men det finns även många andra sätt att uppnå allmänbelysningen. Det viktiga är att hela rummet kan lysas upp på ett sätt eller annat.

Köksbordet är också en faktor man behöver räkna med. Här är det smart att tänka på riktade ljuskällor som kan ge ett tydligt resultat. Beroende på storleken på bordet kan det behövas mer än en ljuskälla för att lysa upp allt. Vill man kunna ha stämningsfulla måltider här är det också ett tips att satsa på belysning som går att dimma.

För att sedan tänka på helhetsbilden är det bra om inte alla ljuskällor är lika starka. Detta gör att rummet är mycket mer dynamiskt och man får ett mer intressant resultat när man har flera lampor tända samtidigt.