Bra belysning i varje rum

belysning_265249604

Alla rum har sina egna belysningsbehov och kan man tillgodose dessa kommer man att kunna optimera varje rums användningsområde. Låt oss ta en titt på vad som är involverat här och hur man går till väga för att uppnå rätt belysning.

Det första man brukar tala om är allmänbelysningen. Detta är den belysning som ska lysa upp hela rummet på en och samma gång, gärna så skuggfritt som möjligt. Detta skapas bäst med så kallad mjuk belysning.

Allmänbelysningen är för övrigt även bra för när det ska städas. Otillräcklig belysning kan lätt orsaka att en del områden missas. Har man dessutom anlitat någon för någon form av städning ger man ju heller inte dem alla verktyg de behöver för att göra sitt bästa.

Ljus man ska kunna arbeta till ska vara både koncentrerat och bländfritt. En lampa som används till detta bör dessutom kunna ställas in på flera olika sätt. Man kan sedan lätta upp kontrastera kring denna belysning med ett mjukt allmänljus.

Ju mörkare ett rum är, både med tanke på tapeter och själva inredningen, desto fler lampor kommer man behöva. Detta beror på att mindre ljus kommer att reflekteras av ljuskällorna.

En taklampa är inte alltid ett måste, men för att kompensera bristen av detta kan man behöva fler ljuskällor. Mellan fem och tio ljuskällor, små och stora, är ganska typiskt för ett vardagsrum, beroende på storleken naturligtvis.

Punktbelysning är ett effektivt sätt att skapa karaktär i ett rum. Det låter en belysa det man vill framhäva i ett rum och kan göras på många sätt och vis.

Stämningsbelysning är precis vad det låter som: belysning som ämnar skapa stämning. Detta kan ofta skapas med smart placerade dimmers i många rum. På så sätt kan allmänbelysningen, eller till och med punktbelysningen, omvandlats till stämningsbelysning vid behov.