Belysningstips för sovrummet

Somliga misstar sig att tänka på sovrumsbelysningen som en mindre del av rummet. Visserligen är det så att en stor del av tiden vi spenderar i detta rum är på morgonen, när det är ljust ute större delen av året, och på natten när vi släcker ned för att gå och lägga oss. Men belysningen är fortfarande en viktig del av den trivsel vi vill skapa i sovrummet.

Det går att hitta inspiration från många olika håll när det kommer till sovrumsbelysningen. Vad man söker beror på vilket typ av sovrum man försöker skapa. Ett tips många har använt sig av är att titta på hur hotell inreder sina rum. Man kan även gå direkt till källan och söka inspiration från företag som PMI Hotellinteriör, som faktiskt jobbar med att inreda hotell.

Sovrummet lyckas samla på sig en hel del smuts och dam med tiden om man inte kontinuerligt håller efter. Vill man ha ett vackert och städad sovrum är det bäst att satsa på heltäckande och ordentlig allmänbelysning. Den klassiska taklampan är det vanligaste sättet att fixa detta men allmänbelysning behöver inte vara en enda ljuskälla utan kan utgöras av flera som tillsammans täcker hela rummet.

Stämningsbelysning är också något som är riktigt bra att ha i sovrummet. Den lite mer dämpade belysningen är perfekt kring sängen om man vill ligga och läsa en bok eller om man behöver tända en lampa mitt i natten utan att bli bländad. Man kan med fördel använda sig av allmänbelysningen också genom att installera en dimmer och välja själv exakt hur ljust eller dunkelt man vill göra rummet.

Punktbelysningen i sovrummet är något som är mindre använt i det stora hela. Men så länge man har något som man gärna lyser upp lite extra och därmed lyfter fram i inredningen är punktbelysningen helt klart ett bra alternativ. Vare sig detta är en tavla, något man ställt på en byrå eller i en bokhylla kan punktbelysningen hjälpa till att skapa nya dimensioner i sovrummet.