Belysningen i badrummet

Belysningen är en viktig del i alla rum i hemmet. Men i somliga rum fyller den en ännu mer praktisk funktion än andra. Badrummet är helt klart ett av dessa rum. Att tänka ordentligt på hur man ljussätter badrummet är därför något alla borde göra.

Takbelysningen är något man ofta börjar med i ett rum, men i badrummet kan det faktiskt vara rekommenderat att tackla belysningen kring badrumsspegeln först.

Det är väldigt vanligt att sätta upp badrumsskåp med spegeldörrar. Dessa kommer ofta med utstickande parti upptill där enkla downlights fästes. Men detta är faktiskt inte den bästa sorters belysningen kring spegeln. Då ljuset kommer uppifrån skapar man skuggor i ansiktet och betyder att man måste böja bak huvudet obekvämt långt för att se tydligt exempelvis under hakan.

Vad man istället vill göra är att sätta upp belysning på var sin sida av spegeln så att ljuset kommer framifrån. Det lyser därmed upp hela ansiktet mycket jämnare. Problemet kan dock vara att detta inte fungerar lika bra med ett badrumsskåp utan istället passar bäst när spegel sitter direkt mot väggen.

Efter spegelbelysningen är det dags att gå vidare till takbelysningen. Denna kan tacklas som många andra rum, men idag är det väldigt populärt att använda sig av infällda downlights i badrummet. Man sprider lätt ljuset över hela rummet och det krävs sällan väldigt många lampor för att få en bra effekt.

Ljusets spridning hjälps ofta av väggarna och är en anledning till varför kakel så ofta kommer just i vitt eller andra ljusa toner. Ljusa färger på väggarna är också att rekommendera för mindre rum och badrummet är ju ofta ett av de mindre rummen i de flesta hem.