Belysning till barnens rum

Det viktigaste att tänka på när man ska ljussätta ett rum är vad funktion rummet har och vilken funktion de olika ljuspunkterna ska ha. Sedan är det dags att välja lampor. Ditt barn kan vara med och välja så att köpet blir till belåtenhet. Om ni inte har bestämt från början så välj något passande på nätet.

Barnrummets funktion

Ett rum till ett barn är både till för att sova i, leka i, mysa och varva ned i och kanske för att göra skolarbete i om barnet är i skolåldern. Då kan det behövas olika typer av lampor såsom en bra taklampa så barnet ser bra och inte behöver anstränga synen vid lek. En mysbelysning i ett hörn eller en ljusslinga ovanför sängen. Komplettera med en skrivbordslampa över skrivbordet och en sänglampa för godnattsagor.

Ljusets funktion

För att det ska fungera för barnet att vara i sitt rum behöver det vara ljust på rätt ställen. Ljuskällor bidrar både till funktionalitet då det gör att man ser bättre och till något fint att vila ögonen på om det är en lampa barnet själv valt ut. Det bidrar också till att varva ner om ljuset är lite softat. Därför är det bra med lampor med olika starkt ljus och olika typer av ljus.