Att inreda med ljus – Hur ska man tänka

Få saker kan påverka ett helt hem så mycket som hur du väljer att ljussätta det. Det handlar inte vara om ljuskällorna i sig utan hur de är placerade och vilken typ av ljus som dom avger. Ett hem som känns kalt och oinbjudande kan få en varm och välkomnande känsla med relativt små förändringar. Här kommer lite grundkunskap som du kan behöva för att få till ett fint ljussatt hem

Det första steget i ljussättningen av ett hem är funktionsbelysningen, precis som namnet skvallrar om så handlar det om den belysning som varje hem behöver för att du skall kunna utföra sysslor eller fungera. Exempel på funktionsbelysning är  lampor över köksbänk eller köksbord, med andra ord, utan dessa är det svårt att se vad du gör. Allmänbelysningen är i likhet med funktionsbelysningen också ett måste för att kunna leva i hemmet. Exempel på dessa är taklampor eller spotslight som ger ljus i hela rum och utan dessa kan det blir svårt att exempelvis städa.

Vill man skapa stämning i sitt hem är det stämningsbelysningen som du behöver arbeta med, många exempel finns på designhemmet.se. Detta är steget där många snålar in vilket gör att man inte får fram den riktigt mysiga känslan. Det handlar om mer diffusa ljus i svagare styrka som oftast är både dekorativa i sitt ljus och i sin design. Exempel på dessa kan vara fönsterlampor, lampor på fot som står på byråer och så vidare. En extra lampa av denna typ kan göra stor skillnad för ditt hem. Sist men inte minst, se över färgen som ljuskällorna avger. För taklampor så handlar det inte sällan om ett ganska vitt ljus, deras syfte är att vi ska se och det gör man i regel väldigt bra i lite kallare vita ljus. Men när det kommer till vår mysbelysning så vill man i regel välja varmare gulaktiga toner på ljuset, helst på samtliga lampor så att du får en fin samklang.